MENÜ

Tikitak
Néni portálja

Sütemény receptek -2.

 

Pörkölt diós

 

Hozzávalók a gyúrt tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
fél sütőpor
annyi tej, hogy könnyen nyújtható legyen. Kinyújtjuk és tepsibe tesszük.
Kavart tésztához:
8 tojássárgája
30 dkg porcukorral kikavarjuk hozzáadunk 26 dkg darált diót, 1 evőkanál réteslisztet, majd a tojások felvert fehérjét (a gyúrt tésztából kimaradt 2 tojásfehérjét is).
A gyúrt tészta tetejére tesszük és magas hőfokon megsütjük.
Krém:

1 csomag vaníliás pudingport 6 evőkanál cukorral 3 dl tejben megfőzzünk, ha kihűlt hozzákeverünk 25 dkg margarint vagy vajat, majd a tésztára kenjük.
A krémre durvára vágott pirított diót tettem és csokit csorgattam a tetejére.


Pudingos torta

 

Boltban, készen vásárolt mézeskalács lapok közé tett mogyorós pudingport, megszórta barackdarabokkal , majd újra lap, puding és lap. Mindezt leöntötte csokimázzal! Másnapig hűtőben tárolta, hogy az ízek összeérjenek. Nagyon finom lett.


Puncsgolyók

 

Hozzávalók:

200 g piskótamorzsa, 4 kanál rum, 4 kanál málnaszörp, 1 dl vízből és 100 g cukorból főzött szirup, 60 g vaj, 30 g kakaó, 50 g daráltdió, reszelt csoki a bevonáshoz.

A piskótamorzsát egy tálba tesszük. Leöntjük a rummal, málnaszörppel, a kihűlt sziruppal, és állni hagyjuk. A vajat és a kakaót jól kikeverjük, a darált dióval együtt a piskótához adjuk, és jól összekeverjük. A masszából golyókat formálunk, és a reszelt csokiban megforgatjuk.
A kész golyókat minyonpapírba tesszük.

 

Puncsos sütemény

 

Hozzávalók:

7 tojás
2 bogre (250 ml-es) porcukor
250 g margarin
2 bogre liszt (rétesliszt)
1/2 cs. sutopor
piros ételfesték, kakaó, 500 ml gyumolcsszirup, 100 ml rum, pikáns lekvár, puncsontet (félkész áru)


A tojássárgákat kikeverni a cukorral és a margarinnal, hozzáadni a lisztet (benne elkeverve a sutoporral), végul a tojáshabot belekeverni. A keveréket 3 részre kell osztani. Az egyik sárga marad, a 2.-ba kakaót, a 3.-ba a színezéket keverni bele. Minden réteget kulon kell megsütni (papírt kell alá tenni).
Az első részt megszurkodni villával, önteni rá szirupot és rumot, megkenni lekvárral és rátenni a következő réteget. És ismételni.
Végül leönteni az öntettel.


Puncsos sütemény

 

Hozzávalók:

Tésztához : 6 db tojás 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 3 csomag puncsízű pudingpor
Krémhez : 25 dkg Ráma margarin 20 dkg porcukor 0,5 dl rum Tetejére : 3 db tojás fehérje 15 dkg porcukor 10 dkg étcsokoládé.


A tojásfehérjéket a cukorral gőz fölött felverjük kemény habbá. Levéve a tűzről, belekeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a puncsízű pudingporokat átszitálva, hogy csomó ne legyen benne. A tésztát tepsibe öntjük, célszerű a tepsi aljára sütőpapírt tenni, majd előmelegített sütőben közepes lángon, mint a piskótát megsütjük. Ha a tészta kihűlt kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A krémhez a margarint kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a rumot és tovább habosítjuk. Ezután elkészítjük a bevonatot. A tojásfehérjéket, a porcukorral gőz fölött felverjük, kemény habbá, majd még melegen a tésztára kenjük. Amikor a hab megszilárdult, bevonjuk olvasztott csokoládéval.

Csokoládé helyett készítünk mázat: 1 evőkanál forró vízzel elkeverünk 2 evőkanál kakaót és 3 evőkanál cukrot , majd beledolgozunk 5 dkg vajat, vagy margarint.


Puncsszelet

 

Hozzávalók:

6 tojásból készített piskóta
Krém 20 dkg cukor 2 evőkanál rum 1-2 evőkanál barack lekvár 10 dkg mazsola 10 dkg darált dió, vagy mandula.


A 6 darab tojásból a szokásos módon piskótát készítünk. Ha a tészta kihűlt, kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. A krémhez 20 dkg cukorral és 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, majd beleöntjük a rumot, hozzáadjuk a piskótatészta levágott széleit összemorzsolva, ízesítjük a baracklekvárral, a tisztított mazsolával és a darált dióval, vagy mandulával. A megtöltött tésztát kissé lelapítjuk, hogy a töltelék tömörüljön, majd a felső lapot cukormázzal vonjuk be, melyet tetszés szerint ételfestékkel színezhetünk, vagy víz helyett befőtt levet/ meggy, cseresznye használhatunk a máz elkészítéséhez.


Puncstorta

Hozzávalók:

Piskóta: 10 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt.
Töltelék: 20 dkg porcukor, 20 dkg baracklekvár, 1 rúd vanília, 1 narancs reszelt héja, 1 dl főzőrum.
Cukormáz: 1 citrom leve, 1-2 evőkanál rumos meggy leve, 25 dkg porcukor.

 

A tojásokat szétválasztjuk. A piskótához a fehérjéből 5 dkg porcukorral kemény habot verünk. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 15 dkg porcukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjét, beleszitáljuk a lisztet, és sima masszává keverjük. A tészta egyharmadát vajjal kikent, liszttel beszórt tortaformában, 180 fokos sütőben kisütjük. A tészta többi részét sütőpapírral bélelt tepsiben kb. ujjnyi vastagon elkenve megsütjük. A tortaformában megsütött piskótát vízszintesen kettévágjuk. Az alja és a teteje belső felét bekenjük a baracklekvárral, majd a tetejét a lekvárral bekent oldalával felfelé visszatesszük a tortaformába. A külön sütött lapot kockára vágjuk. A  20 dkg porcukrot másfél dl vízzel és a vaníliarúddal felforraljuk. Hozzáöntjük a rumot, a vanília rudat kidobjuk, és beleszórjuk a narancshéjat. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk az összevágott piskótát, óvatosan összekeverjük, majd az egész masszát beletesszük a tortaformába helyezett lapra. Kicsit lenyomkodjuk, majd rátesszük a másik lapot a lekváros felével a töltelékre. Lenyomkodjuk, megfelelő nehezéket helyezünk rá, és legalább 2 órát állni hagyjuk. A cukormázhoz a citrom levét és a rumos meggy levét kikeverjük a 25 dkg porcukorral. A tortáról levesszük a tortakarikát, tetejét megkenjük baracklekvárral, és bevonjuk a rózsaszínű cukormázzal.


Puncstorta

 

Hozzávalók:

16 szelethez
1 db 26 cm-es piskótatorta
80+40 g ribizlilekvár
A töltelékhez
8 deka puha mazsola,10 deka dió/mandula, 8 deka cukrozott citrom és narancshéj, 10 deka étcsokoládé, 1 ek. instant kávégranulátum, 1 dl tej, 4 tasak van cukor, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1 dl rum, 15 deka vaj margarin, fél dl málnaszörp, 20 db babapiskóta
Máz+dísz
20 deka porcukor, 3 ek. citromlé, 3 ek. rum, 1 kk. málnaszörp, 2 ek. vaj vagy margarin, 5 deka pirított mandulaforgács


Egy nappal a töltés előtt piskótatortát sütünk. Másnap 3 lapra szeljük, a középsőt felaprózzuk, tálba szórjuk, az alsó legsimább lapot félretesszük, a másikat 26 centis sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljára fektetjük, majd mindkettő vágott felületét vékonyan bekenjük 8 deka forró lekvárral.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A diót/mandulát darabosra, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt a darabolt piskótához adjuk. A csokit felaprózzuk, a kávét feloldjuk 2 ek. forró vízben. A tejet összeforraljuk a vaniliáscukorral, a citrom és narancs reszelt héjával, a kávéval és a csokival. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumot és a vajat vagy margarint, végül összedolgozzuk a piskóta aprólékkal.


A rumos pép felét a formában levő lap tetejére nyomkodjuk, a babapiskótát beleforgatjuk a málnaszörpbe, majd a töltelék tetejére sorakoztatjuk.
Bevonjuk a maradék péppel, és a lekváros oldalával lefelé ráillesztjük a maradék tortalapot. Sütőpapírral letakarjuk, méretének megfelelő fa/fémkorongot helyezünk a tetejére, és teli konzervdobozzal vagy lekváros üvegekkel lenyomtatva-tömörítve 8 órára hűtőbe tesszük. Ezután rácsra emeljük, leszedjük róla a nehezéket, a sütőpapírt, és a tetejét, oldalát bekenjük a maradék felforrósított lekvárral, és 25 percig szikkadni hagyjuk.
A mázhoz sűrű péppé keverjük a porcukrot a citromlével, a rummal és málnaszörppel, hozzáadjuk a felforrósított vajat/margarint, határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és bevonjuk a torta oldalát is. 2 óra szikkadás után beszórjuk az oldalát mandulaforgáccsal,és száraz hűvös helyen (de már nem hűtőszekrényben!)10 órát szárítjuk.


Raffaelo


Hozzávalók:

18 dkg kókuszreszeléket, 18 dkg tejport, másfél csomag vaníliás cukrot és 18 dkg olvasztott Rámát összekeverünk egy tálban. 1,5 dl tejet 22 dkg kristálycukorral sziruppá főzünk, majd ráöntjük a kókuszos egyvelegre, jól bekeverjük, és hűtőben fél napig állni hagyjuk. Másnap golyókat formázunk belőle, mindegyik közepébe egy szem mandula (vagy mogyoró) majd kókuszreszelékbe hempergetjük.

 

Rákóczi túrós lepény


Hozzávalók a tésztához:

10 dkg liszt, 8 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás + 1 sárgája, 1 dl tejföl, 1/2 cs sütőpor. Ezt alaposan összekevered, előmelegített sütőben, 220 C fokon félig megsütöd. Erre kerül a töltelék.
Töltelék: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 2.5 dkg búzadara, 3 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 2 tojás felvert habja.

Összekevered, majd a végén beleforgatod óvatosan a tojásfehérje habot. Rákened a félig megsült tésztára és készre sütöd.

Tetejére: a tésztából és a töltelékből maradt egy-egy tojásfehérje, ezt 6 dkg porcukorral keményre felvered. Rákened a kisült süteményre és még pár percre visszatolod a sütőbe, amíg a teteje picit megbarnul.


Rakott piskóta krémes

 

Hozzávalók:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak csoki puding
2 evőkanál kakaópor
cukor vagy édesítő tetszés szerint
1 liter tej (a pudinghoz)
egy pohár konyak vagy rum
vagy akármilyen szeszes ital
vagy kakaó ital vagy kávé ital
mogyoró vagy dió darabosan, de el is maradhat
45 darab babapiskóta


A pudingokat megfőzni az előírásnak megfelelően. A csokisnál kakaót tenni hozzá és annyi cukrot vagy édesítőt, amennyivel szeretitek. A csokisnál nem csináltam túl édesre, de a vaníliát igen.
Egy magasabb kerámia vagy üveg edénybe letettem egy sor piskótát, hogy az edény alja ki legyen töltve. Az alkohollal enyhén meglocsoltam minden darab piskótát. (Aki gyerekeknek csinálja, az csinál Nesscacaóból egy pohárral vagy tejeskávéból és ezzel locsolja meg a piskótát. Vigyázat, csak annyira, amennyit láthatóan beszív, ne többet, mert a rákerülő krémtől is puhulni fog. Ne lucsogjon!)
Erre jön a vaníliás puding, majd a csokis rá, megszórni a dióval. Megint rá a piskóta sor és ugyanígy eljárni. A tetejére maradjon egy kis krém még bejezésképpen. Erre szintén kis diót szórni. (Lehet csokireszeléket is)
Lefedni vagy egy nagy zacsekba bepakolni és be a hűtőbe, én este megcsináltam és másnap ettük. Össze kell érjen, illetve meg kell puhulnia a piskótának.
Megjegyzés: másodszorra dupla adag pudingot főztem és mazsolát is szórtam a dióra. Nem olcsó, de nagyon finom! Kicsit hasonlít a somlóira.


Régimódi csokitorta

 

Hozzávalók a tésztához:
-12 dkg vaj
-4 dkg porcukor
-csipet só
-1 tk őrölt fahéj
-6 tojássárgája
-13 dkg gőz felett olvasztott étcsoki (Party tortabevonó)
-6 tojásfehérje
-18 dkg cukor
-13 dkg liszt
Krém:
-23 dkg vaj
-12,5 dkg kakaópor (minél sötétebb, magasabb kakaótartalmú!)
-csipet só
-20 dkg porcukor.


-2 dl tejszín (én mindig növényi tejszínt használok, mert erősebb hab lesz belőle, legjobb a Habmester nevű)
22 cm-s kerek tortaformában szoktam sütni, az aljába teszek csak sütőpapírt. A tésztát előző nap ajánlatos elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.


Vajat habosra keverjük a porcukorral, fahéjjal, sóval, majd egymás után beletesszük a tojások sárgáját, végül az olvasztott, kicsit kihűtött, de még folyós csokit.

A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük kb 1/3-át. A maradékba beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, majd a két masszát is összekeverjük.
190 fokon kb 40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A tortaformából csak másnap vegyük ki, majd vágjuk 3-4 lapra.


A krémhez a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, sót, porcukrot és a kemény habbá vert tejszínt. Ezzel kikenjük a tortát, majd bevonjuk a krém egy részével és díszítjük olvasztott csokiból készített formákkal, csokidarával, vagy tejszínhabbal.


Répatorta

 

Hozzávalók:

4 tojás
3 dl kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 kk. fahéj
3 dl finomliszt
2 kk. só
1,5 dl olaj
4 répa reszelve
1 kk. szódabikarbóna
dió, aszalt gyümik

Összekeverni a tojásokat a cukorral, olajjal, bele a gyümi, répa, liszt (amibe belekevertük a sót, pici szódabikarbónát, fahéjat).
180 fokon 45 percig sütni.


Részeges Kata

 

Hozzávalók:

Tészta
20 dkg margarin,10 dkg porcukor,1 tojás,30 dkg liszt. 1 késhegynyi szódabikarbóna,1 evokanal kakaópor. Kevés tejjel (amennyit felvesz) tésztát gyúrunk és két lappá nyújtva kisutjuk.
Krém
8 dl tejben megfozunk 2 csomag puncs pudingot,kihutjuk.
20 dkg margarint,20 dkg porcukorral habosra keverunk, és a kihult pudinggal kremme keverjuk.
Összeallitjuk a sutit.


Egyik lap alulra,rá a fele krém. Majd babapiskótat áztatunk rumba (kb.2 dl kell)épp csak belemártjuk és a krémre szép sorban rárakjuk. Majd a krém másik fele következik, és a második lap. Tetejere csokimázat teszünk. Másnapra összeerik,nagyon finom!!!


Reszelt túrós

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 3 evőkanál kakaó, 1 ráma margarin, 10 dkg porcukor.
A vajat picit felolvasztod és összegyúrod a többi hozzávalóval. 2 cipóra osztjuk fél óráig fagyasztjuk.
Töltelék: 50 dkg túró, 2 csomag vaníliás cukor, mazsola tetszés szerint, 25 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 kanál liszt, 5 tojás fehérje.

A túrót a többi hozzávalóval összekevered, hozzá adod a kemény habbá vert fehérjét.
A tepsit kivajazzuk, lisztezzük. Alulra reszeled az egyik cipót, utána ráteríted a túrót, majd a maradék cipót ráreszeljük a túróra.
30-35 percig sütjük 180-200 fokon.


Rétes

 

Hozzávalók:
fél kg liszt
1 kicsi tojás (vagy egy nagynak a fele),fél kávéskanál só, fél tojásnyi fagyos zsír,
meleg víz.


A lisztet egy tálba tesszük, lyukat csinálunk a közepébe és beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a zsírt. Elkezdjük összeállítani annyi meleg, nem forró vízzel, amennyit fölvesz. Én kb. 3 dl vízzel csinálom. Rugalmasan kemény tésztát kell kapnunk, nagyon vigyázzunk, hogy ne legyen sok a víz, mert akkor túl lágy lesz és nyújtásnál hamar szakad. 10 percig egyfolytában gyúrjuk. 2 darab cipót csinálunk belőle, jól meglisztezett helyen, tállal lefedve 15 percig pihentetjük. Ezután fogjuk az egyik cipót, megkenjük a tetejét olvasztott zsírral. Lisztezett abroszon nyújtófával kezdjük nyújtani, aztán kézzel húzzuk ki a tésztát, úgy hogy nagyon vékonyan az egész asztalt beterítse. Persze függ attól, hogy mekkora asztalon csinálod. Akkor jó a tésztád, ha már hártya vékony. A húzogatást mindig belülről kifelé végezzük. A tészta vastag szélét kezünkre csavarva leszedjük. Hagyjuk, hogy szikkadjon kicsit az asztalon, de ki ne száradjon, mert ha ropogós, akkor már nem használható. A szikkadt tésztát olvasztott zsírral megkenjük és úgy hajtogatjuk, hogy négy rétegű legyen. Először félbe, aztán megint félbe. Minden hajtogatásnál újból zsírozzuk a tésztát, ettől lesz szép leveles. Az így kapott tésztát megpergetjük grízzel, és ráhalmozzuk a tölteléket egy csíkban. A terítő segítségével felsodorjuk egy rúdba és újból lekenjük zsírral. Kikent tepsiben sütjük világos arany színűre.
Én évek óta kísérletezek a rétessel. Ezt a "valódi magyar" szakácskönyvből találtam. Csak ez az a recept és leírás, amivel tök jól sikerült. De gyakorlat az kell!!

 

 

 

Asztali nézet