MENÜ

Tikitak
Néni portálja

Sütemény receptek -3.

 

Rétestésztában sült palacsinta

 

Hozzávalók:

4 db réteslap, 6 db palacsinta, mák töltelék: 10 dkg darált mák, 3 dkg porcukor, kevés tej
dió töltelék:10 dkg darált dió, 3 dkg porcukor , egy kevés tej, csipet fahéj


túró töltelék: 15 dkg áttört túró, 3 dkg porcukor , kevés citromhéj, kevés tejföl szükség szerint (mindegyik töltelékbe egy kevés búzadarát tehetünk, ami felszívja a sütésnél a nedvességet.)

Öntethez: 25 dkg friss eper, 2 evőkanál cukorral felfőzve, majd lehűtve.

 

A réteslapokat olajozzuk, tejfölözzük, majd belehelyezünk két palacsintát egymás mellé, hogy kiadják a réteslap szélességét. Megtöltjük az egyik töltelékkel. Ugyanezt a műveletet megismételjük a másik két töltelékkel is. A három különböző töltelékű palacsinta csík végül egy piramis alakban egymáson lesz. A rétestésztát a palacsintákkal feltekerjük, a tetejét tejfölös olajjal megkenjük, majd sütőben készre sütjük. Tálalása egy szelet töltött rétes, kevés friss eperöntettel és friss eperrel díszítve

 

Rizsfelfújt

 

Hozzávalók:

5 dkg ráma, 30 dkg rizs, 8 dl tej, 2 dl víz, egy csipet só, 4 db tojás,2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom reszelt héja, zsemlemorzsa

 

A tejhez hozzáadjuk a vizet, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, a sót és az átmosott rizst puhára főzzük benne. A margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a másik citrom reszelt héját és a kihűlt rizst. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a rizses krémhez keverjük. Margarinnal kikenünk egy tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával és a masszát egyenletesen beleterítjük. Előmelegített sütőben 180 C-on aranybarnára sütjük.
A tetejére tehetünk kedvenc gyümölcsünkből akár befőttet is, illetve, keverhetünk bele csokidarabokat, mazsolát, bármit amit szeretünk!


Rózsafánk

 

Hozzávalók:

Tésztája:
30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2 dl tej, 6 kockacukor, 2 dkg élesztő, pici só. Jól kidolgozzuk, és ha megkelt Jön a töltelék.
Töltelék:
10 dkg vajat 4 evőkanál porcukorral és 1 vaníliás cukorral jól kikeverünk.

 

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és mint a bejglibe belekenjük a vajas krémet. 15 db-ra vágjuk és kizsírozott tepsiben még egyszer, kelesztjük és utána forró sütőben, megsütjük. Melegen isteni finom.


Rózsaszín süti

 

Hozzávalók:

28 x 39 centis tepsiben szoktam sütni 3 darab 3 tojásos piskótát a következőképp:
3 tojás fehérjét csipet sóval habbá verni,
3 evőkanál cukrot és 1 cs. vaníliás cukrot belekeverni,
3 tojássárgát alaposan belekeverni,
3 evőkanál puncs pudingport (kb 1,5 csomag) és fél csomag sütőport belekeverni.
Kikent, lisztezett tepsibe sütni, majd még 2x ismételni.
Krémje: 3/4 liter tejből és 6 evőkanál lisztből sűrű krémet főzni.
30-35 dkg Ramat, 25-30 dkg porcukorral és 3-4 cs. vaníliás cukorral kikeverni, majd a kihűlt krémmel összekeverni.
Piskótalapokat ezzel megtölteni, tetejét porcukorral megszórni.
Ez lehet hogy kicsit sok krém lesz, nem fontos mind beletenni, de nem lesz csömör ezzel sem.


Sajtos crossant

 

Hozzávalók:

1/2 kg liszt, 2 dl olaj, 3dl tej, élesztő só, kis cukor az élesztő felfuttatásához.


Összekeverni a hozzávalókat, keleszteni, aztán 4 részre osztani, kört nyújtani belőlük, egy kört 8 cikkre vágni, a cikk szélesebb felébe sajtszeletet tenni, aztán kiflit tekerni belőle, be a kikent tepsibe, megszórni sajttal a tetejét, aztán kb 160 fokon megsütni míg piros nem lesz. Nagyon finom.
Ha valaki az édeset szereti több cukorral kevesebb sóval ugyanez a tészta megtöltve sajt helyett pudinggal, lekvárral.


Sajtos csiga


Tésztához: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, kiskanál sütőpor, kávéskanál só, 1 tejföl, 2 tojás
Ezt összegyúrni, 3 cipóra elosztani, majd kinyújtani vékonyra.
Töltelékhez: 20 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), kávéskanál só, ezeket kikeverni.

A kinyújtott tésztára rákenni, felcsavarni, pár órára hűtőbe rakni, kb. 1 centisre felszeletelni. Kb. fél óra alatt megsül.


Sajtos kifli

 

50 dkg liszt, fél csomag élesztő, 3 dl langyos tej, 5 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 kiskanalál só

törött fehér bors

 
Sajtkrém:

2 dl tejfölt, 2 tojás sárgájával, 15 dkg reszelt sajttal, pici sóval gőz fölött sűrűre főzünk.

 

Sajtos lap

 

70 dkg liszt, 2 cs margarin, 3 kávéskanál só, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 6 evőkanál langyos víz.
A hozzávalókat összegyúrjuk, egy éjszakát pihentetjük.
Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval ujjnyi széles rudakat vágunk, tojással megkenjük. Megszórjuk sajttal, köménymaggal vagy enyhén pirított szezámmaggal. Erős tűznél hirtelen sütjük.

 

Sajtos pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg margarin
1 kk só
1 tojás

1 élesztő

1 d tejben megfuttatni+1 kanál cukor(én ezt porélesztővel helyettesítettem+langyos tej+cukor)
Összegyúrni, 20 perc pihi. Kinyújtani vékonyra és 15 dkg reszelt sajtot rászórni. Feltekerni mint a kakaós csigát. Kb 2 cm-esre lenyomkodni és szaggatni. Teteje tojássárgájával van megkenve. Nagyon finom!!!!

 

Sajtos pogácsa vagy rúd

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 rúd tejszínes krémsajt
1 nagypohár tejföl
5 dkg élesztő
25 dkg RÁMA
1/2 dl olaj
2 tojás sárgája, egy evőkanál só. Tetejére sajt, vagy magvak.

 

Az élesztőt a tejföllel kikeverjük, a lisztet szétmorzsoljuk a tojással és a vajjal, sózzuk, a tejfölt és a 2 rúd sajtot szintén beletesszük, mikor a tészta összeállt az olajjal dúsítjuk. Puha zsíros tészta lesz belőle.
2 napig hagyjuk állni a hűtőbe. Ha elkezd kelni, le kell nyomkodni.
Sütés előtt kb. 1,5 cm-re kinyújtjuk a tojással a tetejét megkenjük, sajttal megszórjuk. Pici pogácsaszaggatóval szaggatjuk, középmeleg - 180 - sütőben sütjük

 

Sajtos ropogós 2

 

Hozzávalók: 

A tésztához :
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kávéskanál sütopor
4 kávéskanál só
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
A töltelékhez:
20 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg margarin
2 kávéskanál só

 

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, és 3 cipóra osztjuk. A töltelékhez a puha margarint kikeverjük a sajttal és a sóval. A cipókat vékony téglalapokká nyújtjuk, rákenjük a (3 részre osztott) tölteléket, és szorosan feltekerjük. A tekercseket 1 éjszakára a hutobe tesszük. Másnap 5-7 mm-es szeletekre vágjuk, és a csigákat vékonyan kizsírozott sütolemezre fektetve pirosra sütjük

 

Sakktábla torta

 

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
3 ek liszt
2 ek keményítő
1 ek kakaópor
A hozzávalókból kerek tortaformában kakaós piskótát sütünk, ha kihűlt 3 lapba vágjuk.
A krémhez:
20 gr zselatin
25 dkg tehéntúró
1 dl tej
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
5 dl tejszín

 

A torta alsó lapját tálra helyezzük, és meglocsoljuk 2 ek. pálinkával. A másik két lapból kívülről befelé haladva, egymás után a tetejükre fektetve hegyes késsel 4 különböző (20-16-12-8 cm) átmérőjű tányért/fedőt körbevágunk, végül egy 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatót. Tehát 2x5 db 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.

 
A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe. A túrót szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet.

A zselatint felolvasztjuk, simára eldolgozzuk 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és kihűtjük. Amikor sűrűsödni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán sima csőrős habzsákba szedjük.

Kívülről befelé az első, harmadik, és ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő árkot vastagon telenyomjuk-kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a második és negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot tesszük a helyére, és közüket kitöltjük krémmel.
Ezután a műveletet a harmadik tésztalappal is megismételjük, tehát 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, így szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetük. (lásd a képet)
A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét, és oldalát, majd behűtjük.
Tetejére díszítőkorongot teszünk, és vastagon megszórjuk kakaóporral

Sárgabarack maracuja szeletek

 

Hozzávalók:

kb. 30 szelethez
6 tojás, csipet só, 25 dkg cukor, 3 cs. Vanília cukor, 15 dkg liszt, 3/4 Sütőpor, 1 liter maracuja nektár, 3 cs. Vanília pudingpor ,20 dkg csoki tortabevonó 6 dl tejszín 3 cs. Habfixáló por, 30 db sima keksz, 6 evőkanál tojáslikőr, negyed sárgabarackok díszítésül.
Kb. 32x39 cm-es tepsibe való ez a sütemény mennyiség.

 

Tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, közben 15 dkg cukrot és vanília cukrot lassanként hozzáadunk, amikor már kemény, egyenként a sárgáját is hozzá adjuk tovább verve a habot majd elkeverjük a lisztet a sütőporral és az is lassanként hozzászitáljuk. Egy kikent tepsibe öntjük és kb. 12-15 percig sütjük /Tehát ez egy piskóta tészta/.
1/4 l maracuja szaftot 10 dkg cukorral összekeverjük és belekeverjük a 3 vaníliás pudingport, majd a többi maracuja szaftot, megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a pudingot a piskótára. Kb. 45 percig hűtjük.
A tejszint habfixálóval felverjük és a kihűlt maracuja pudingra kenjük. A kekszeket megkenjük tojáslikőrrel és a süteményre tesszük, hogy a tojáslikőrös fele lefelé legyen /minden egyes keksz egy szelet sütemény lesz.
A csokoládé bevonót felolvasztjuk és a sütemény vagyis a kekszekre kenjük.
Csokoládés kekszeket tettem a tetejére így egyszerűbb volt és szép.

 

Sárgabarackos keksz

 

Hozzávalók:

10 dkg szárított sárgabarack, 10 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 7,5 dkg olvasztott vaj, 10 dkg darált mandula.
A sárgabarackot apróra vágjuk. A hozzávalókat összedolgozzuk, majd zsírpapírral bélelt sütőlapra diónyi halmokat rakunk belőle. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 13 percig sütjük.

 

Sós perec

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg Ráma
3 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg élesztő
1ek cukor
1 ek só


Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a hozzávalókat összegyúrjuk. Kis rudakat hengergetünk és perec formára alakítjuk.


Sós máz:
1 ek só
1 ek liszt
2 ek víz


Amikor már színesednek a perecek akkor csurgatjuk rá és készre sütjük.

 

Sós rúd

 

Hozzávalók:

70 dkg liszt
1 cs Ráma
20 dkg zsír
2 ek 10%-os ecet
1 ek só
6 ek víz
2 tojássárgája

Az alapanyagokat összegyúrni, 12 órára hűtőbe tenni. Rudakra vágni. A tojások fehérjével megkenni, sajttal megszórni, világosra sütni. Dobozban sokáig eláll.

 

Sport szelet

 

Hozzávalók:
35 dkg liszt
17 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál tejföl
1/2 liter tej
2 csomag vaníliás puding
15 dkg vaj
15 dkg porcukor

 

Elkészítés: A 35 dkg lisztet, 17 dkg porcukrot, 4 dkg vajat, 1 tojást, 3 evőkanál kakaót, 1 kávéskanál szódabikarbónát 3 evőkanál tejföllel összedolgozzuk, majd 3 lapot sütünk a tésztából. A fél liter tejben a vaníliás pudingot felfőzzük. 15 dkg vajat és 15 dkg porcukrot habosra keverünk. Ha a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük. Ezzel töltjük a lapokat. A tetejére tehetünk csokimázat is.

 

Start piskóta

Hozzávalók:

5 ek liszt
4 ek cukor
3 egész tojás
2 ek olaj
1 ek ecet (1o%-os)
1/2 cs. sütőpor


A tojásokat keverd össze a cukorral (lehet fakanállal is, nem kell elővenni a robotgépet), add hozzá az olajat, az ecetet, és a sütőporral összekevert lisztet. Keverd simára, tedd mikrózható edénybe, és rakd a mikróba, fedő NÉLKÜL, nagy fokozatra, kb.: 3-6 percre.
Ha langyosra hűlt, töltheted lekvárral, pudinggal, krémmel, stb.

Sütés nélküli almatorta

 

Hozzávalók:

1 kg alma, babapiskóták, 2 vaníliás puding, 5 dl víz, cukor, citromlé


Az almákat meghámoztam, kivettem a magházat, lereszeltem. Aztán 2 dl vizet öntöttem alá és puhára főztem. Két csomag vanília pudingport 2,5 dl vízben feloldottam és az almához öntöttem. Együtt jó sűrűre főztem őket. Aztán egy kapcsos tortaforma aljára tettem babapiskótákat, ráöntöttem az almás massza egy részét, majd megint piskóták, de mostmár nem sorba, hanem össze vissza. És újra a massza. Hagytam hűlni, és utána hulala tejszínt vertem föl és kentem a tetejére. Hagyni kell állni, hogy a piskóta megpuhuljon.

 

Svájci csokoládékocka

 

Hozzávalók:

Hosszúkás (téglalap alakú barna piskótalap (készen vett vagy házilag sütött), 5 dkg vaj, 10 dkg margarin, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál kakaópor, 1 narancs reszelt héja és kifacsart leve, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál nescafé, csipetnyi só (nem tévedés!), 25 dkg cukrozott gyümölcs (beszáradt vegyes befőtt, vagy kimagozott puha aszalt szilvas, stb.) a tetejére csokoládéforgács vagy csokoládédara.


A margarint megpuhítjuk (de nem olvasztjuk fel), majd a narancslével, a narancshéjjal, a rummal, a sóval, a nescaféval és a kakaóporral nagyon habosra keverjük. Ezután belekeverjük a megreszelt csokoládét is. A cukrozott gyümölcsöt nagyon apróra összevágjuk. A piskótát három lapba vágjuk. (Ha előzőleg a puha tésztát 2 órára betesszük a mélyhűtőbe, sokkal könnyebb szeletelni!) Az alsó lapot bekenjük a krémmel, rászórunk egy keveset a gyümölcsdarabkákból, majd ráillesztjük a második lapot, amit ugyancsak bekenünk. Gyümölccsel megszórjuk és ráborítjuk a harmadik lapot. A tetejére kevés krém kerüljön és csokoládéforgács. Megdermesztve kockákra vágjuk. Akár egy héttel előbb is elkészíthető, és a mélyhűtőben is tárolható. Nagyon finom, bár nem fogyókúrás, igazi ünnepi édesség.
Egyszer a gyümölcsök helyett zselécukorkát daraboltam apróra, és azzal szórtam meg. Nagyon finom lett. A kristálycukrot nem hagytam ki, tényleg nincs benne.

 

Szaladgálos fánk

 

Hozzávalók:

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. ( Ha tovább kelesztjük nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.


Szerelmeslevél

 

Hozzávalók
25 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
1 tojás sárgája
annyi tejföl, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
Elkészítés


A hozzávalókból összegyúrt tésztát 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás levélformára vágjuk. Vaníliakrémmel töltjük, melybe rumba áztatott, darált diót vagy mandulát és néhány tojásfehérje keményre vert habját keverjük. Levélboríték formára hajtjuk, és lassú tűznél a tepsibe helyezett sütőpapíron szép sárgára sütjük.

 

Színes krémes mézes

 

Hozzávalók:

Tészta:
2 evőkanál méz
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
fél evőkanál szódabikarbóna
ezeket elkeverni, gőz fölött összeolvasztani.
(én mikróban szoktam)
50 dkg liszttel összegyúrni, és 4 lapot sütni belőle.
Krém: 3/4 liter tejet 6 evőkanál liszttel sűrűre főzni.
30-35 dkg Rama margarint kb 30 dkg porcukorral kikeverni, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverni.
Három részre venni.
Egyikbe kb 2 evőkanál kakaóport keverni.
Másodikba 2 cs. vaníliás cukrot keverni.
Harmadikba kevés rózsaszín ételszínezőt keverni, meg 2 cs. vaníliás cukrot.
(Elvileg puncs pudingot kéne külön főzni és kevergetni hozzá, de így is jól néz ki, az íze meg úgysem tűnik fel, hogy épp nem puncsos, tehát ez egy egyszerűsített változat. )
A lapokat a krémekkel megtölteni, pl. alul kakaós, középső vaníliás, felső rózsaszín krém.
Jól lenyomatni, mert csak másnapra puhul meg. Tetejére csokimázat kenni, én olvasztott tortabevonóból + kevés olajból csináltam rá. Ugyanígy lehet olvasztani fehér csokit és azzal díszíteni a barnát.

 

Szívtorta

 

Hozzávalók:

Alap:5 tojás,17 dkg porcukor,12,5 dkg liszt,1/2cs. sütőpor,3 evőkanál kakaópor.


A tojást a porcukorral habosra keverem,majd óvatosan hozzáadom a kakaóval,sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt,kapcsos tortaformába sütöm 35-40 percig. A sütőpapír lehúzása után keresztben háromfelé vágom,az alsó lap köré karimát pattintok.
1 cs színtelen zselatin 10g, 1 cs van puding, 4 dl tej, 1,5 dl tejszín,  8 e.kanál Baileys (nem fontos)
A zselatint beáztatjuk.
A pudingport 3 e kanál cukorral, 6 e kanál tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk,hozzáadjuk a feloldott pudingot és felfőzzük. Feloldjuk benne a zselatint,és rövid ideig hűlni hagyjuk.
1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A tejszínt és a likőrt óvatosan a pudingba forgatjuk.
A krém felét az alsó lapra kenjük,befedjük a második lappal,a maradék krémet rákenjük majd befedjük a harmadik lappal.
1cs van. pudingot elkészítek és a torta tetejére kenem,mint a gyümölcstortánál tetszés szerint kirakom gyümölccsel eper,málna,szeder...stb. (fagyasztott is lehet). Tortazselével leöntöm és dermedésig hűtőbe teszem.
A karimát levesszük és felvert tejszínnel az oldalát bevonjuk,tetejét tetszés szerint lehet díszíteni.

 

Szlovák krémes

 

Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Krém: 4, 5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.
Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 ek. cukor.


A tészta hozzávalóiból piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük. A krémhez a tejet a liszttel és a tojással összekeverjük és felfőzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és kanalanként hozzákeverjük felfőzött masszát, majd a kisült tésztára kenjük. A mázhoz valókat összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".

 

Tejespite

 

Hozzávalók:
5 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 cs. van. Cukor, 1 l tej, 25 dkg liszt
A tojásokat a cukorral,van. cukorral,margarinnal jól elkeverjük,apránként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Előmelegített sütőben megsütjük. Fontos,hogy nem szabad magas hőfokon sütni!Én 150-160 fokon sütöttem kb. 1,5 óráig.


Tejfölös kekszes

 

A négyzet alakú kekszet a tepsi aljára sorba lefektetni. Ráönteni a 4 evőkanál porcukorral elkevert tejfölt. Újra egy sor keksz. Minden darab keksz tetejére egy banánkarika és zselatinnal leönteni. A zselatin színe és íze egy kis meggylével szép pirosra és finomra varázsolható. Éjszakára hűtőbe vagy hideg helyre tenni. Reggelre a keksz megpuhul. Jó étvágyat hozzá.

 

Tejfölös kekszes

 

Hozzávalók:

15 dkg keksz /vékony!
500 g tejföl
2 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
friss gyümölcsök
Egy tálba leraktam 1 sor kekszet ráöntöttem a cukros tejföl 1/3-át majd ezt még 2x megismételtem. A tetejét kiraktam friss vegyes gyümivel /szőlő, s. dinnye, g. dinnye, cseresznye/ és betettem hűlni. 4 óra múlva fogyasztható.

 

Tejfölölös szilvás szelet

 

Hozzávalók:
50 dkg szilva (mélyhűtött)
12 dkg margarin + a tepsihez
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás
18 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál zsemlemorzsa a szórásához

 

Előkészítés: A szilvát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és utána kimagozzuk.
Elkészítés: A margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és állandó keverés mellett - egyenként - két tojást. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojásos masszához adjuk, és simára keverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük a tepsit, a tésztát belesimítjuk, és a tetejét kirakjuk a szilvával. A tejfölt a megmaradt tojással, a porcukorral, a fahéjjal simára keverjük, és a szilvára öntjük. A sütőben kb. 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

 

Tejszín szelet

 

Hozzávalók:

Tészta: 8 tojás fehérjét 20 dkg cukorral habosra verünk. Hozzáadunk 1 csm kókuszreszeléket, 3 ek lisztet, fél csm sütőport. Ezt belesimítjuk a kikent és lisztezett tepsibe. 5 tojásból barna piskótát (kakaósat) készítünk, rácsorgatjuk a tepsiben lévő masszára és együtt megsütjük.
Krém: 2 csm tejszínes pudingot, fél liter tejben simára főzünk, 6-8 evőkanál porcukrot adunk hozzá, ha kihűlt egy margarint (25 dkg) keverünk hozzá és rákenjük a kihűlt tésztára. A pudingot kihűlésig kavargatni kell, mert különben bebőrösödik a teteje és lőttek a sima krémnek!
Máz: egy tábla csokoládét feloldunk 5 dkg olvasztott margarinban ezzel vonjuk be a tetejét.

 

Tejszínes meggytorta

 

Egy hattojásos piskótát három lapra vágunk.
Meggytöltelék: 0,5 liter befőtt-meggylevet elosztunk kétfelé. Az egyik felét kikeverjük egy csomag vaníliás pudingporral, a másik felét felforraljuk 2 ek. cukorral és 1 kk. fahéjjal. A felforrt meggyléhez öntjük a pudingos keveréket és készre főzzük. Belekeverjük a magozott meggybefőttet. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. Kihűtjük.
Tejszínes töltelék: 8 dl tejszínt 4 habfixálóval és 6 dkg porcukorral nagyon keményre verünk.
Rétegezés:
piskóta-tejszínes krém-meggytöltelék-piskóta-tejszínes krém-meggy-piskóta- tetejét habbal bevonjuk és díszítjük.

 


Tejszínhab torta

 

Előre szeretném vetíteni, hogy az édesszájúaknak ajánlom, mert csupa tejszínhab majdnem az egész.
Szóval ez a méret 12 tojásból, 12 kanál lisztből, 12 kanál cukorból, 2 evőkanál olajból és egy csomag sütőporból készült.


A tojásfehérjéket a cukorral felhaboljuk, amikor kemény a hab egyenként hozzáadjuk a tojássárgát és utána kanalanként a lisztet és a sütőport. A legvégén keverjük hozzá az olajat. Ettől omlósabb lesz a tészta. Megfelelő méretű formába töltjük és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy a sütőt ne nyissuk ki közben, mert akkor összeroskad a tészta és nem omlós lesz, hanem kemény, rágós.
A töltelékhez kell negyed liter cukrozott tejszín és egy csomag színtelen étkezési zselatin. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint az előírásnak megfelelően elkészítjük. Néha kavargatva kihűtjük és utána kanalanként hozzáadjuk a kemény habhoz, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze. Ha valaki szereti, akkor lehet reszelt narancshéjat is adni ebbe a töltelékbe. Ezzel a habbal a ketté vágott lapot megtöltjük. A tetejére lehet bármilyen vaníliás krémet kenni, de ha nincs az sem baj.
Díszítéshez szintén negyed liter cukros tejszínt kemény habbá verünk és csak a fantázia szab határt a mintának.

 

Tejszínhabos capuccino torta

 

Hozzávalók:

8 tojásból piskóta (2 kanál liszt helyett 2 ek capuccinoport használjunk), 1 doboz őszibarackbefőtt, 15 dkg savanykás lekvár, 2 csomag tejszínhabpótló por, 2,5 dl tej, 1 cs.van.cukor, 7 dkg durvára vágott mogyoró
Az őszibarackot alaposan lecsöpögtetjük. Közben a lekvárt kicsit felmelegítjük, majd a félbevágott piskóta alsó lapjára kenjük. Az őszibarackbefőttből egy felet félreteszünk a díszítéshez, a többit feldaraboljuk.

A tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a fele habba óvatosan beleforgatjuk az őszibarack-darabkákat. A krémet az alsó tortalapra simítjuk, majd a másik lappal befedjük. A tejszín másik felének ¾ részével egyenletesen bevonjuk a tortát. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és habrózsákat vagy egyéb díszítéseket készítünk. A durvára vágott mogyorót közepes lángon, szárazon 3-4 percig pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve hűlni hagyjuk. A félretett őszibarackot vékony cikkekre vágjuk, majd megfelezzük. Minden habrózsa közepére egy fél őszibarackcikket helyezünk, végül megszórjuk pirított mogyoróval (az oldalát is).

 

Tejszínhabos torta

 

A tésztához: 100 g vaj, 100 g kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 70 g orolt mandula, 100 g kakaó, 50 g grízesliszt, 50 g Solamyl, 1 csomag sutopor.


A töltelékhez: 500 ml fozotejszín, meggylikor a korpusz ízesítéséhez, kandizált meggyek, reszelnivalócsoki
A vajat a cukorral habbá keverjuk, hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjuk még egyszer. Utána hozzáadjuk a tobbi alapanyagot és jól kikeverjuk. A tésztát jól kivajazott és kilisztezett tortaformába ontjuk és kozepes homérsékleten sutjuk kb. fél órát. A kihult korpuszt felszeleteljuk karikákra, minden szeletet jól átcsopogtetjuk meggylikorrel, rárakjuk a kandizált meggyeket és megkenjuk tejszínhabbal.

 

Tejszínkrémes mandulás charlotte

 

Hozzávalók:
4 zselatinlap
 5 dkg margarin
 50 dkg tejszínes krémsajt
 15 dkg cukor
 10 dkg mandula (őrölt)
 25 dkg vegyes gyümölcs (aszalt)
 24 babapiskóta
 2 evőkanál gránátalmaszörp
A mázhoz
 20 dkg étcsokoládé
 4 evőkanál tejszín
Elkészítése:


A charlotte-hoz a zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. Serpenyőben 3 evőkanál vizet langyosítunk, majd beletesszük a zselatint, és ujjainkkal elnyomkodjuk. A tejszín-krémsajtot, a zselatint, a megolvasztott margarint, a cukrot és a mandulát robotgéppel simára dolgozzuk, majd belekeverjük az aszalt gyümölcsöket. A babapiskótákat kettétörjük. A gránátalmaszörpöt és 3 evőkanál vizet összekeverünk. Pár pillanatra belemártjuk a babapiskótákat. Kikent forma falát körben kirakjuk a babapiskótákkal, belesimítjuk a tejszínkrémet, piskótaréteggel befedjük, és addig rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére piskótát teszünk. Folpakkal lefedjük, tányért teszünk rá, erre súlyokat. 6 órára hűtőbe rakjuk. A mázhoz a csokoládét vízgőzben felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és habosra keverjük. A charlotte-ot a formából kiborítjuk, a mázzal meglocsoljuk, a maradékot külön kínáljuk hozzá.

 

Tigris muffin

 

Hozzávalók:

- Világos tésztához:
13dkg liszt,
8 dkg cukor,
½ csomag vaníliás cukor,
½ csomag sütőpor,
¼ tk só,
egy jó késhegynyi szódabikarbóna,
3 dkg olvasztott langyos vaj,
1 tojás
1dl tej
- Sötét tésztához:
12dkg liszt,
8 dkg cukor,
½ csomag vaníliás cukor,
½ csomag sütőpor,
¼ tk só,
egy jó késhegynyi szódabikarbóna,
1 púpos evőkanál kakaópor
3 dkg olvasztott langyos vaj,
1 tojás,
fél narancs reszelt héja (citrom is jó
1dl tej


Mindkét tésztánál külön összekeverjük a száraz hozzávalókat (lista eleje a vajig), majd a vaj és a tojáskeverékét és a többit hozzákeverjük (éppen csak annyira, hogy átnedvesedjen a massza).

Kikenjük a muffin sütőt és a két masszát váltakozva belekanalazzuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon készítjük. A tetejére lehet olvasztott csokit csurgatni, de anélkül is fincsi.

 

Tiramisu

 

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
1/2 vaníliapuding (megfőztem egy egész zacskónyit, de nem kell mind)
3 ek cukor (ezt a pudingba főztem bele)
3 ek Amaretto
1 ek narancslé
2 cs. babapiskóta
2 dl kávé
kakaó (Holland)


A pudingot, mascarponét, Amarettot habosra keverni. A babapiskótákat megöntözni a kávéval. Egy üvegtál aljára teszünk 1 sor piskótát, erre kenünk a krémből és megszórjuk kakaóval. Ezt a műveletet addig folytatjuk míg van az alapanyagokból. Legutoljára krém maradjon és ezt tálalás előtt hintsük meg kakaóval. Akkor a legjobb ha 1 napot állt a hűtőben.

 

Tiramisu torta

 

Hozzávalók:

3 tojásból vizes piskóta
Krém:
25 dkg marscarpone
4 tojássárga
20 dkg porcukor
1 csg vaníliás cukor
1/2 l tejszín
1,5 dkg zselatin 1 dl vízben megfőzve
1 dl kávé
mandula likőr


A tojásokat kikevertem a cukrokkal habosra,belekevertem a sajtot,a kemény habbá vert tejszínt,a langyos zselatint,a fele kávét és egy kis mandula likőrt.
a piskótát ketté vágtam,megkentem a krém felével,egy sor babapiskótát tettem rá,amit meglocsoltam a maradék kávéval és egy kis likőrrel,rá a krém másik fele és betakartam a piskóta másik felével. Kívülről is bekenetem,megszórtam kakaóporral,és a hűtőbe tettem.


Töltött barack

 

Hozzávalók:

10 darab felezett barack, lehet befott is, 1 gesztenyemassza, kevés rum, 20 dg porcukor, 1 csomag főzés nélkuli pudingpor, 3 dl tej, cukrozott tejszínhab
Elkészítése:
A gesztenyemasszát rummal, a porcukorfelével kikeverjuk, a barackok felébe toltjuk. Pudingport a megmaradt porcukorral, tejjel és pár csepp rummal surure keverjuk, a megmaradt barackokat ezzel toltjuk. Díszítjuk cukrozott tejszínhabbal.

 

Tornyocska

 

Hozzávalók:

50 dkg a következőkből: darált keksz, darált dió, porcukor.
3-4 tojás, egy rumaroma vagy sütőrum, pár evőkanál kakaópor. A belsejébe rumos meggy. (ha nem kaptunk rumos meggybefőttet, előző este áztassuk be a rendeset). Egy kicsi porcukor a formázáshoz.
A kekszet, diót, porcukrot, kakaóport összekeverjük. Beleöntjük a rumaromát, majd beleütünk annyi tojást, hogy jól formázható, nem túl lágy masszát kapjunk. Ha még egy tojást nem bírna ki, pici tejjel vagy még egy kis rumaromával szoktam lágyítani.
Ha állagra jó a tészta, kis golyókat formálunk, amit porcukorban meghengergetünk, és a formába gyömöszöljük. A hegyes tartozékkal az aljára lyukat fúrunk, oda megy a rumos meggy. Egy kis porcukor az aljára is, és pottyanhat a tálcára.

 

Töltött albert keksz

 

Hozzávalók:

CSOKIS: 2 nagy cs. albert keksz, 2 adag lefőzött kávé, 25 dkg cukor, 4-5 kanál liszt, 2 kanál kakaópor, 25 dkg Rama kocka, 1 cs főzős csokipuding.
VANÍLIÁS: 2 nagy cs. albert keksz, 25 dkg cukor, 3-4 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál kókuszreszelék, 1/2 l tej, 25 dkg kocka Rama, 1 cs. vaníliás főzős puding.
A krémek alkotóelemeit megfőzni, a kekszet langyos krémmel tölteni, a végén bevonni a maradék krémmel, átlósan szeletelni....Hűtőben tároljuk 1 éjszakát, amíg megpuhul. Lehet úgy is, hogy 1 csoki, 1 vanília, de egyfajta ízzel is.

 

Töltött fonat

 

Hozzávalók:

90ml tej
1 tojás
280 g liszt
1/2 tk.só
50g vaj
1 tk. szárított élesztő


Töltelék:
Az eredeti recept gyömbérrel ízesített kandírozott gyümivel tölti, nekünk ez nem jött be. Így én csináltam egy hagyományos almás tölteléket.
Tésztának valót összegyúrni, keleszteni. Kinyújtani, a két szélső harmadot ferdén bevagdosni. Megtölteni, hajtogatni, majd sütés előtt egy picit megint keleszteni.
200 fokon kell sütni, meg lehet kenni tojással, hogy szebb legyen

 

Törökméz

 

Hozzávalók:

3 tojásfehérje, 180 g cukor, 100 g méz, 120 g aprított dió (szerintem lehet mogyoró is), ostyák (ostyaszeletek) 

 

A mézet felolvasztjuk, de nem főzzük. A tojásfehérjéket a cukorral forró vízbe tesszük és sűrűsödésig keverjük. Utána vékony érben folytonos keverés mellett átöntjük a mézet. Végul hozzákeverjük a diókat vagy a mogyorókat. A masszát hagyjuk kihülni és utána rákenjük az ostyákra, az ostyaszeletekre kb. 1 cm magasan. Felül letakarjuk ostyával és osszenyomkodjuk könnyű érintéssel. Másnap keskeny csíkokra szeleteljuk.

 

Túrófelfújt

 

Hozzávalók:

50 dkg túró
8 dkg vaj
8 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 db tojás
½ citrom leve és héja
5 dkg gríz
1 tk. sütőpor
5 dkg mazsola
6 dkg vajat keverjük habosra a cukorral és vaníliás cukorral. Válasszuk szét a tojásokat.

 

A tojássárgákat adjuk a vajhoz és keverjük habosra. Adjuk hozzá a túrót, a citromlevet és- héjat, a grízt és a sütőport. Forrázzuk le a mazsolát, csöpögtessük le és vegyítsük a túrómasszához. Verjük fel keményre a tojásfehérjét és ezt is keverjük hozzá, óvatosan.
Vajazzunk ki egy tálat és töltsük bele a masszát, hintsük meg zsemlemorzsával és dobáljuk rá a maradék vajat. Előmelegített sütőben, közepes lángon, süssük 20 percig.

 

Túrógyolyó

 

Hozzávalók:

50 dkg túró
5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
30 dkg porcukor
kb. 10 dkg háztartási keksz (darált, Pl. Detki keksz)
vaníliás cukor vagy vanília aroma ízlés szerint
1 konzerv darabolt ananász
kb. 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: az első 5 tétel hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük, pluszban mindig annyi háztartási kekszet adagolunk hozzá hogy formálható állaga legyen. Az egyforma golyók közepére egy-egy darab ananászt teszünk, majd kókuszba meghempergetjük. Kg. 5 dkg-os golyók esetén 17 darab lesz.

 

Túrógombóc

 

Hozzávalók: 1/2 kg túró, 4 tojás,15 dkg vaj,csipet só,20 dkg búzadara,4dl tejföl ,porcukor ízlés szerint, mokkás kanál fahéj

Elkeszites: A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, a tojássárgájával, majd 45 percig hűvös helyen pihentetjük. A felvert tojás fehérjét lazán hozzákeverjük, s forró vízbe dobjuk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába -amit kevés fahéjjal elkevertünk- megforgatjuk, tejföllel nyakon öntjük, porcukorral szórjuk.

 

Túrógombóc

 

A gombóchoz:
25 dkg túró
1 dl búzadara
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
2 tojás
2 evőkanál cukor
A tálaláshoz:
zsemlemorzsa
olaj
porcukor
tejföl
Elkészítés: A túrót villával szétnyomkodjuk, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét habbá verjük a 2 evőkanál kristálycukorral. A túróhoz hozzáadjuk az olajat, a tojások sárgáját , a tejfölt, és alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a búzadarát, és a végén a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Csipet sót is keverhetünk bele.
Egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe.



Túró rudi

 

Hozzávalók:

1/2 kg túrót, 2 cs. van. cukor, 2 ek. cukor, 2 dl tejföl
ezeket összekevered (én szoktam beletenni reszelt citromhéjat is)
1 cs. zselatint kevés vízzel felfőzöl és a masszához adod.
Őzgerincformát folpackkal kibélelsz,beleöntöd a masszát (csinálhatod úgy is,hogy csak a felét öntöd bele,aztán a közepébe dzsemet teszel és rá a többi massza),beteszed a hűtőbe,ha megdermedt kiborítod a formából és tortabevonó csokival bevonod.

 


Túrós alagút

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt,15 dkg margarin,1 kk. szódabikarbóna,3 ek. cukor,2 ek. kakaó,1 tojássárgája
ezt összegyúrjuk,sütőpapírral bélelt őzgerincformába nyomkodjuk,úgy hogy kétoldalt túlnyúljon.
50 dkg túrót,2 ek. tejföllel,2 van. cukorral,1 citrom reszelt héjával és kb. 3-4 ek cukorral összekeverünk,ráöntjük a tésztára (ezt is lehet ugyanúgy lekvárral a közepén is készíteni),a túlnyúló tésztát ráhajtjuk a töltelékre,megsütjük. Fontos!hogy a formában hagyjuk kihűlni,mert könnyen törik ilyenkor a tészta és melegen a töltelék folyós. Ha kihűlt kiborítjuk a formából,a tetejét csokival bevonjuk.

 

Túrós joghúrt torta

 

Hozzávalók:

Alap:
200g keksz / én Gy..i édeset használok/ Bőven elég sodrófával összetörni. Az íze is jobb,mint a háztartási kekszé.
50g mandula
50g mogyoró de a dió is megteszi teljes mennyiségben és pörkölve még finomabb.
150 g felolvasztott vaj.

Az alaphoz valókat összeaprítjuk és a vajjal esetleg lekvárral összegyúrjuk.
26 cm es tortaforma sütőpapírral bélelt aljába döngöljük .
1 éjszakát szoktam pihentetni.
Töltelék:
250g túró,7,5 dl natúr joghurt,200 g porcukor,4 dl tejszín,2 cs
vaníliás cukor, 1 citrom,2 tasak zselatin (20g)
A zselatint 1dl vízben áztatjuk.
A túrót a joghurtokkal, cukorral a citrom levével és héjával simára turmixoljuk. A zselatint langyosra olvasztjuk,majd óvatosan a krémhez keverjük. Néhányszor megkeverjük míg sűrűsödik.
Amíg a krém dermed a tejszínt ízlés szerint cukrozva habbá verjük és a joghurtos krémhez forgatjuk.
A krém felét a torta formába terítjük itt tehetünk bele gyümölcsöt és/vagy csoki darabokat. Végül a maradék krémet is beleöntjük a formába.
A tetejére bármilyen gyümölcsöt lehet tenni és kocsonyát. De nálunk nem jön be a zselatin tető.

 

Túrós kuglóf

 

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 1 cs. sütőpor, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 cs. vaniliás cukor, 2 tojás, marék mazsola, fél citrom reszelt héja. /Én nem mazsit tettem bele,hanem csokigolyókat, kandírozott gyümölcsöt és szárított áfonyát, és a cukorból csak 10 dkg-t/
A lisztet sütőporral összeforgatjuk. A margarint először magában, majd a cukorral kikeverjük. A tojásokat egyesével beledolgozzuk, hozzáadjuk a citromhéját, a túrót, a lisztet és a mazsit v. mást. Előmelegített sütőben sütjük.

 

Túrós palacsinta állítva sütve

 

Hozzávalók:

Sütünk kb 12-15 db palacsintát. Egy 25 dkg-os túrót összekeverünk két tojás sárgájával, 1 csomag vanília cukorral, kb 7-8 dkg kristálycukorral, egy citrom lereszelt héjával. A két tojás fehérjét felverjük jó keményre és óvatosan hozzáadjuk a túrós masszához, úgy hogy ne törjük nagyon össze. Ezt betöltögetjük a palacsintákba, aztán kettévágjuk őket. Egy jénait alaposan kivajazunk, és a fél palacsintákat szépen egymás mellé-felé rétegezzük, hogy olyan szép rakottas legyen. Erre a következő mártásfélét kell önteni: egy 3dl-es tejszínt elkeverünk egy vaníliacukorral, egy-két evőkanál kristálycukorral és egy egész tojással. Rálöttyintjük a palacsintákra. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20-25 percig sütjük míg szép piros lesz a teteje.

 

Túrós scharlotte

 

Hozzávalók:

Tészta:
6 tojásból 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből, fél csomag
sütőporból sütsz egy piskótát.


Még melegen egy vizes konyharuhára helyezed, feltekered piskótatekercsnek. Picit hűl, majd megkened őszibarack lekvárral. 1 cm vastagságú szeletekre szeleteled. Egy habüstöt, vagy mélyebb tálat folpack-kal kibélelsz, és szépen a tálat körbe rakod a piskótatekercs szeletekkel.

Töltelék:
1/2kg túrót szitán át kell passzírozni, utána 3dl tejszínnel, 20dkg
porcukorral alaposan robotgéppel átkeversz. Vigyázz, mert fröcsköl! Minél tovább vered annál lazább krémet kapsz. 1, 5 dl langyos tejjel, vagy gyümölcslével egy zacskó étkezési zselatint csomómentesen elkeverünk, és hozzáadjuk a túrós krémhez. Keverőlapáttal egyenletesen elkeverjük, majd kis kockákra
összevágott őszibarackbefőttet keversz még a masszához. Ez ízlés szerint, ki többet ki kevesebbet tesz hozzá, de lehet ananász kockával is készíteni. Ezt a tölteléket beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálunkba. Hűtőbe tesszük. 15 perc után a maradék piskótaszeletekkel lefedjük a krémet, vissza a hűtőbe. Egy éjszaka alatt megdermed. Tálalás előtt kiborítod, lehúzod a fóliát, majd úgy szeleteled, mint
a tortát.

 

Túrós süti

 

Hozzávalók:
Tészta: 1/2kg liszt, 1 kocka RAMA, 10dkg cukor, 1 sütőpor, 1 pohár tejföl, 2 tojás sárgája - összegyúrjuk, picit pihen... addig megcsináljuk a tölteléket:
50dkg túró, 3 tojás sárgája, cukor ízlés szerint - én vaníliásat is tettem - 2ek liszt (anyu így mondta, de én darát tettem bele citromhéj (ha szeretitek mazsola - nekem utálja a párom) és reszelt citromhéj összekever... A tojások fehérjét kemény habbá kell verni és belekeverni a túrós masszába.
Tepsibe sütőpapír, és a tészta 2/3 részét elteríteni benne (nem kell túl vastagon) utána rá egy kis zsemlemorzsa, hogy felszívja a túró levét (én ide is darát tettem), erre rá a túró és a tetejét négyzetrácsosan befedni a maradék tésztával (vagy ráborítani, ha vékonyra van nyújtva) Megkenni tojássárgájával és irány a sütő.

 

Túrós tésztapuding ribizliszörppel

 

Hozzávalók:
25 dkg fodros tészta
25 dkg túró
1 kis doboz tejföl
5 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
2 felvert tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet fahéj
10 dkg mazsola (forrázva, rumba áztatva)
A locsoláshoz:
meggy szörp
A díszítéshez:
meggybefőtt


Elkészítés:
1.) A tésztát forró vízben megfőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük.
2.) A töltelékhez összedolgozzuk az összes többi hozzávalót.
3.) A tésztát összekeverjük a töltelékkel, majd egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe öntjük az egészet. (Ha úgy látjuk, hogy a tészta nagyon magába szívta a túrós tölteléket, tejszínnel vagy tejföllel lazíthatjuk egy kicsit az állagát).
4. Előmelegített sütőben a tésztát kislángon (kb.180 fokon) 30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel a tepsit kihúzzuk a sütőből, és meglocsoljuk egy kis meggy szörppel, megszórjuk meggybefőttel.
5.) Forrón, ribizli szörppel meglocsolva vagy kevés lekvárral tálaljuk.

 

 

 

Asztali nézet