MENÜ

Tikitak
Néni portálja

Sütemény receptek - 4.

 

Túrós kókuszos golyó

 

Hozzávalók:
25 dkg túrót 20 dkg porcukorral,1 cs. van. cukorral elkeverek és állni hagyom. Amikor levet enged hozzákeverek kb. 15-20 dkg kókuszreszeléket. Kis golyókat formázok (a közepébe lehet mandulát vagy mogyorót tenni) és kókuszreszelékben meghempergetem.


Túrós pudingos


Hozzávalók:

A tésztája nekem egy kicsit vastagnak tűnt, úgyhogy én legközelebb a tésztából csak a felét fogom készíteni, de ide az eredeti mennyiséget írom!
Tésztához:40dkgliszt, csipet só, 1csomag szárított élesztő,1,5dl. langyos tej, 5dkg. cukor, 1 tojás, 5dkg. túró
A pudingos krémhez:5dkg. vaj, 5dkg. szeletelt mandula, 10dkg mazsola (legjobb , ha előtte rumba áztatod),1csg. vanília ízű pudingpor (főzni való), 1/2l. tej, 4 tojás, 5dkg. vaj, 5dkg. cukor, 25dkg. túró, a tetejére porcukor
Elkészítés: A lisztet,a sót és az élesztőt összekeverjük. A tejjel, a cukorral, a tojással és a túróval gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen ( én a sütőben szoktam 50C-nál ), letakarva 30percig kelesztjük.
A tepsit kivajazom. Az élesztős tésztát lisztezett felületen kinyújtom és a tepsibe teszem. A vajat megolvasztom és megkenem vele a tésztát, majd rászórom a mandulát és a mazsolát, ezután megint 20 percig kelesztem.
A pudingport egy kis tejjel kikeverem, a maradék tejet megmelegítem és a tejes pudingport belekeverem. Megfőzöm majd hagyom kihűlni.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem. A vajat, a cukrot, a tojássárgáját és a túrót krémesre keverem, a pudingot kanalanként hozzákavarom és a végén lassan hozzákeverem a tojáshabot. A kész krémet a tésztára simítom. Kb.180 C-on sütöm 40 percig, majd hagyom kihűlni és jó vastagon megszórom porcukorral.


Túrótorta

 

Hozzávalók:

30 dkg kristálycukrot (én szoktam édesítőszerrel helyettesíteni) kikeverünk 5 tojás sárgájával,lehet adni hozzá vanília aromát, vagy vaníliás cukrot ízlés szerint, ehhez adunk 12,5 dkg margarint, majd ha már jó habos fél kiló túrót adunk hozzá (én gyakran beleteszek még 25 dkg-ot) közben felteszünk forrni 2 dl tejet és elkeverünk egy csomag étkezési zselatint 1 dl hideg vízzel. Ha felforrt a tej beleöntjük a vizes zselatint és átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Ha már langyos a zselatin a túrós masszához keverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, kimorzsázunk, és a kész masszát beleöntjük és betesszük a hűtőbe. kb 2 óra alatt megszilárdul, akkor kirakjuk a tetejét gyümölccsel ízlés szerint és tortazselét öntünk rá, de vigyázni kell, hogy ne legyen forró, mert akkor a tortában lévő margarin felolvad és nem lesz szép.


Túrótorta

 

Hozzávalók:

5 tojásból normál piskótalapot sütöttem (nem készen vettem, én sütöttem, nagyon egyszerű.
Túrókrémhez: 30-35 dkg házi túró, 15 dkg cukor, vanília, citromhéj, mazsola sok-sok, valami édes gyümölcsdarabok, én saját készítésű őszibarackot vagdaltam bele. Ezt alaposan kikeverni, hogy a cukor elolvadjon benne. Egy zacskó citrom zselét a leírás szerint elkészítettem és kevés kivétellel a túróba kevertem, majd lazán beleforgattam egy zacskó felvert tejszínt, habot.
A piskóta lapot 2-be vágtam és jó vastagon megtöltöttem a túrókrémmel. A tetejére is vastag túrókrémet halmoztam, és a maradék zselével meglocsoltam. Díszíthető bármivel.
Fortély: a túrókrémet 15-20 percre tedd a hűtőbe, utána kend a tortára! A zselét a befőtt levével keverd el és melegítsed olvadásig! Hagyd a tortakarika oldalát dermedésig a töltött tortán és meleg késsel körbevágva vedd le tálaláskor!


Túrótorta másféle kép 

 

Hozzávalók:


50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 2 dl bármilyen befott leve, a befottléhez illo darabos gyumolcsbefott, 2 db alma, 5 dkg RAMA margarin, 3 ek búzadara, ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanálnyi só, 1 teáskanálnyi reszelt citromhéj, kevés citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.

A tehéntúrót villával áttorom, majd osszekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom a citromhéjat, a sót, a cukrot, a búzadarát, a befottlevet, a megmosott és kicsumázott, lereszelt almát, az apróra vágott és kimagozott befottet, végul belecsurgatom az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan osszekeverem, majd belesimítom 1 kikent és búzadarával beszórt, mély, tuzálló tálba. Folpack fóliával lefedem és a mikrohullámú sutobe teszem. A legerosebb fokozaton 12-14 percig párolom, kozben egyszer-kétszer megfordítom a tálat. A párolási ido letelte után még 10 percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor borítom tálra, ha teljesen kihult. Tetszés szerint feldíszítem, és jól lehutom, majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.


Túrótorta 2.

 

Hozzávalók:

6 tojás,
30 dkg cukor, 20 dkg vaj,
1 kg félzsíros túró,
2 zacskó vaníliás pudingpor,
10 deka mazsola,
1 citrom reszelt héja,
1/2 citrom leve,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál vaníliás cukor


A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverem. A túrót krumplinyomón áttöröm, és beleteszem a kikevert tojássárgájába. Rászórom a pudingport, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéjat, kevés citromlevet öntök hozzá, végül a tojásfehérjékből felvert kemény habot is hozzákeverem. Vajjal kikent, liszttel meghintett tortaformába öntöm és középmeleg sütőben kb 50-60 percig sütöm. Amikor kissé kihűlt, a formából kiborítom, és a tetejét vaníliás cukorral megszórva teszem az asztalra


Túrótorta 3.


Turmixgépbe beleteszek 25 dkg túrót,1 cs. van. cukrot,10 dkg margarint,15 dkg cukrot,2 dl tejet+ 2dl tejben feloldott zselatint,ezt az egészet összeturmixoljuk,formába öntjük,beledobálunk valamilyen gyümölcsöt és hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen.

 

Update 1 -es muffin


25 dkg túró+2 egész tojás+1 pohár joghurt+édesítő+vanília+késhegynyi szódabikarbóna +zabkorpa» annyit , hogy lágy tésztaállagú legyen
Bele a muffinformába és rá lehet tenni pl. én meggyet tettem v. ízlés szerint mást.



Vaníliás csoda

 

Hozzávalók:

 

1 csomag vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg háztartási keksz, 1 doboz natúr krémsajt, 1 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj, gyümölcs, tejszínhab

 

A pudingot kifőzzük, mikor sűrű, a tűzről levesszük, és elkeverjük a pudingban a krémsajtot. Kis tejet egy tányérba teszünk és egyesével belemártogatjuk a kekszet, és egy-lehetőleg átlátszó tálat körben kibéleljük vele. A krém felét elsimítjuk az alján, és a tetejére egy kis fahéjat szórunk. Még egy sor kekszet rakunk rá. A maradék krémet a tetejére öntjük, és újra fahéjat hintünk rá. 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor fahéjjal, tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítjük.
Megjegyzés: Nagyon finom, amikor a puding megdermed és a keksz megpuhul.

 

Vaníliás kifli

 

25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot és 10 dkg darált diót összekeverni, majd 20 dkg margarinnal gyorsan (!) összegyúrni. Kifliket formázni. Kb. 10 percig 150 fokon sütni, és még forrón vaníliás porcukorba forgatni.


Vaníliás kocka

 

Hozzávalók:

tészta: 25,5dkg cukor, 6 tojás, 3ek víz, 24dkg finomliszt,1cs sütőpor, 7dkg darált dió
Krém:1l tej, 3cs vaníliás puding,20dkg cukor,1 ráma, 25 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor
Teteje: 3 dl tej 2 cs. tejszínhabpor

 

A cukrot a 6 tojássárgáját és a vizet habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet sütőport diót és a felvert tojásfehérjét. közepes lángon sütjük.
A pudingot a tejjel és a cukorral felfőzzük ha kihűlt belekeverünk 1 rámát porcukrot és vaníliás cukrot, rákenjük a lapra.
A tejszínport felverjük a tejjel és a krém tetejére simítjuk. kakaóporral megszórjuk és hűtőbe tesszük.

 

Vaníliás narancs torta

 

Hozzávalók:
4 tojásból vizes piskótát sütni:
4 tojássárgáját 22 dkg cukorral és 8 evőkanál vízzel jó keményre felverni. A cukrot és vizet kis adagokban, váltakozva beletenni. Ha kemény a hab, beleszitálunk 9 evőkanál lisztet és 1 cs sütőport. Jól elkeverni, tortaformába megsütni. Ha kihűlt kettévágjuk, s még egy adagot sütünk. Így lesz 4tortakarika, s ez lesz szép magas.
Krém:
1 L Hullala növényi tejszínt 2 cs Gála vaníliás pudingporral (nem főzős) felverni és rögtön a tortára kenni. Nagyon hamar 2-3 perc alatt besűrűsödik. A krémre kandírozott narancsdarabkákat szórunk, amit előzőleg összekevertünk 1 egész pálinka vagy triplesec aromával.
Rétegezzük a tortát.

Elkészítjük a narancs zselét, ha langyos bevonjuk vele a szeletelt narancskarikákat (csak a felső részét) s a maradékot, amikor már alig folyik a torta tetejére kenjük. Megvárjuk, amíg teljesen rádermed.
A torta külső részére vékonyan kenünk a maradék vaníliás krémből és még kb 3-4 dl tejszínt kemény habbá verünk és szépen bevonjuk vele a tortát.


Varga béles


Hozzávalók:

0,5 kg cérnametélt, 0,5 kg túró, 7 tojás: külön a sárgája, és a fehérje habnak, mazsola, cukor, vaníliás cukor, 2 tejföl,  2 cs réteslap.


A tésztát kifőzzük, az egyik csomag réteslapot egy tepsi aljára rétegenként picikét megolajozva leterítjük. A többi hozzávalót jól kikeverjük (a tojáshab megy a legvégén bele), összekeverjük a kifőtt tésztával, beleöntjük a tepsibe, a réteslapokra, a tetejére ráborítgatjuk szintén rétegenként olajozva a másik cs. réteslapot. Lassú, vagy max. közepes lángon sütjük, amíg aranyszínű nem lesz a réteslap. A végén porcukrozzuk.


Velencei álom

 

Hozzávalók:

Tészta:
7 tojás fehérje
25 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál liszt
Nápolyis tortalap (nem szükségszerű)
Krém:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál főzött feketekávé
1 RAMA margarin
Máz:
1 tábla tortabevonó
3 evőkanál étolaj

 

A tojás fehérjét cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a lisztet. Egy közepes tepsi aljára tesszük a nápolyis tortalapot, és erre ráöntjük a keveréket, kb. 20 percig sütjük. (Nápolyis tortalap nélkül is elkészíthető)

Krém:
A tojás sárgáját a cukorral, kakaóval és a főtt feketekávéval, gőz fölött sűrűre főzzük. Várjuk meg míg kihűl és keverjük össze a margarinnal, ezután a kihűlt tésztára önthetjük.
Máz:
A tortabevonót 3 evőkanál étolajjal gőz fölött felmelegítjük és az így kapott mázat, a kihűlt krém tetejére ráöntjük.


Vendégváró

 

Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 kanál kakaópor, 1 szalakáli. Tejjel összegyúrjuk és 2 lapot sütünk.
Tészta 2: 4 tojásból piskótát sütünk.
Krém: 1 cs. vaníliapudingot tejjel megfőzünk, 20 dkg vajjal és 25 dkg cukorral kikeverjük.
Máz: 12 dkg porcukor 1 tojásfehérjével kikeverve.
Összeállítás: barna lap, krém, piskóta, krém, barna lap, máz, majd ennek a tetejére csepegtetjük a következőt: 2 kanál kakaóport pár csepp vízzel sűrűre főzzük, és a mázra csepegtetjük.

 


Virslis buci


Hozzávalók:

50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefir v. joghurt
1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő


Kenyérsütőgépben 20 perc dagaszt, 20 perc kel. Utána :
A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből.


A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
Még egy fél órát kelesztettem,megkentem vizezett tojássárgával,és megszórtam sajttal. Forró sütőbe kb 15-20 perc alatt megsül.



Vörösboros kuglóf

 

Hozzávalók:

300 g vaj vagy margarin
300 g cukor
6 tojássárgája
1 evőkanál kakaópor
1 teáskanál örölt fahéj
400 g liszt
250 ml vörös bor
6 tojás fehérje
150 g csokimorzsa (Schwartau)
1 sütőpor
2 csomag Bourbon vaníliás cukor

 

A vajat, cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Kakaót, csokireszeléket és fahéjat hozzákeverjük. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk, hogy ne legyenek csomók benne. A végén belejön a vörösbor, majd a felvert tojáshabot finoman hozzáadjuk.
Sütni 180 fokon előmelegített sütőben 1 óra és 15 perc. Akinek erősebben süt a sütője, az 1 óra után nézze meg az eredményt.
Ez a recept nálunk régebben hetente el lett készítve, könnyen elkészíthető.


Vörösboros süti


Hozzávalók:
- 30 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 6 egész tojás
- 37,5 dkg liszt
- 1 és 1/2 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál kakaó
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl vörösbor
- 1 csomag sütőpor
+ - 1,5 csomag tortadara


A hozzávalókat összeturmixoljuk, lehet botmixerrel vagy turmix géppel. Érdemes először a margarint kicsit felolvasztani. A folyékony masszához hozzákeverünk másfél zacskónyi tortadarát. Kimargarinozott formában tűpróbáig sütjük.

 

Zabpelyhes keksz

 

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely durvára darálva ( kv darálóban tök jó 10 dkg teljes kiőrlésű liszt ( de jó a sima is ) 1 fél kávéskanál szódabikarbóna, pici fahéj 1 fél kávéskanál sütőpor ezt mind összekeverni külön tálba összekeverni a következőket:
15 dkg margarin + 4 evőkanál barnacukor + 2 evőkanál cukor+ 1 tojás+ kevés durvára tört dió+ 10 dkg összetört csoki az utóbbiba belekeverni az előzőt , diónyi halmokat kivenni és kicsit kilapítani majd kivajazott liszttel megszórt tepsibe tenni nem túl közel egymáshoz , és 10-12 percig sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon nekem fémdobozban napokig eláll.


Zebratorta

 

Hozzávalók:

5 db tojás
25 dkg porcukor
1 cs. van. cukor
125 ml langyos víz
250 ml étolaj
37,5 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliacukorral nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben kavarom.
A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményre felvert fehérjét /én még ebbe is tettem 5 dkg cukrot/ óvatosan beleforgatom.
Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót.
Sötőpapirral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát. aminek az aljába középre teszek a fehér tésztából először 2 kanál tésztát.
Nem kell elkenni!
A világosra jön 2 kanál kakaós tészta. Nem mellé, rá!
Ezt a kanalazást addig kell folytatni, amíg a tésztából van, mindig középre, a tetejére.
Ha így csinálod, a tészta szabályos csíkosra teríti szét magát.
Úgy kell sütni, mint a piskótát, de nem tudom, hogy meddig, mert kisebb tortaformába tettem, és nagyon magas lett, így egy óra hosszáig kellett sütnöm, a végén a tetejét letakartam, hogy meg ne égjen. Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor meg van sülve.
A kihűlt tésztára lehet tenni egy cukormázat is, én nem tettem.

15 dkg cukor
3 evők. citromlé
3-4 evők víz.

Kuglófnak is jó abban a kuglófformában, aminek a közepén nincs lyuk.


Zeusz szelet


A piskótalaphoz: 4 tojás, 10 dkg cukor , csipet só, 1 ek. vaníliás cukor, 100 g liszt, 20 g keményítő
Az öntethez: 1 dl kávé, 1 dl Zeusz bor
A krémhez: 25 dkg mascarpone, 0,5 l tejszín, 2 ek cukor,½ dl rum.

 

Ez a sütemény közeli rokona az olasz TIRAMISU desszertnek, csak az öntet változik benne, mert ebben az Amoretto-s, kávés öntet helyett boros kávés öntetet használunk.
Piskótalapot készítünk. A tojásokat cukorral, sóval és vaníliás cukorral sima krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, s a keményítőt. Közepesen meleg sütőben sütőpapírra kenve kisütjük. (készülhet készen vásárolt piskóta tekercs lapból is).

Elkészítjük a krémet. A tejszínből kemény habot verünk, a mascarpone sajtot cukorral és rummal krémesre keverjük, majd a kettőt habverővel lazán keverve elegyítjük.
Egy magas falú tepsi aljára piskóta lapot helyezünk, meglocsoljuk a bor-kávé elegyével, majd megkenjük a krém felével. A piskóta másik felét ráhelyezzük, szintén meglocsoljuk, s megkenjük. Ha lehet, összesen három réteget készítsünk. A legtetejét megszórjuk kakaóporral. A süteményt hűtőbe helyezzük legalább 2-3 órára, felszeleteljük, s idény gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

 

Zöld süti

 

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 1 evőkanál tejföl, 3 evőkanál kakaópor, 4 db tojás, 10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
A krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 25 dkg búzadara, 1 mandula aroma
A tetejére: 1 tábla tortabevonó
Elkészítés:


A tésztához elkeverem a cukrot, a margarint, a tejfölt és a kakaóport a 4 tojássárgával, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tojások felvert fehérjét. Közepes nagyságú -sütőpapírral bélelt- tepsiben megsütöm. Amíg sül elkészítem a krémet. Megolvasztom a margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát ( a darát nem kell főzni), valamint a mandulaaromát. A kihűlt tésztára rákenem a majdnem teljesen kihűlt krémet, majd a tortabevonóval bevonom a tetejét.

 


ZÖLDSÉGES SAMOSA

 

Hozzávalók:

Tészta:12,5 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
5 dkg margarin

víz

 

Ezekből tésztát gyúrunk,vékonyra kinyújtjuk,négyzeteket vágunk belőle.
Töltelék:Pontos mennyiségeket nem tudok írni,mert az eredeti recept szerinti mennyiségből rengeteg töltelék kimarad.

1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát apróra vágunk, olajon megdinszteljük,rádobunk apró kockákra vágott burgonyát, sárgarépát,borsót. De lehet bele bármilyen zöldségfélét tenni én pl. próbáltam már gombával, konzervbabbal, kukoricával is.(most 2 kisebb krumplit és kb. 3 kis maroknyi mexikói zöldségkeveréket tettem bele). Megpárolom a zöldségeket, közben sóval,borssal, őrölt köménnyel, ételízesítővel fűszerezem, ha megpuhultak a zöldségek és a levük is elfőtt, akkor kész is a töltelék. A tésztakockák közepébe belehalmozzuk a tölteléket, a tésztát félbehajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk és forró olajban kisütjük. (elég hamar megsül), papírtörlőre szedjük. Ebből a tésztamennyiségből annyi samosa lesz. Leírva lehet, hogy hosszadalmasnak tűnik, de kb. fél óra alatt elkészül.

 


Zserbó

 

Hozzávalók:

1/2 kg liszt, 25 ráma, 1 csipet só, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 tojás sárgája, 1.5 dl tej, 2.5 dkg élesztő, 10 dkg cukor. Az élesztőt felfuttatod pici cukros tejben, hozzáadod a többi alkotóelemet, jól összegyúrod, 4 részre osztod, kinyújtod. Én egy kb. 25x35-ös tepsibe szoktam. a tepsit zsírozod-lisztezed, belefekteted az első lapot. Jól megkened baracklekvárral / legjobb a házi /, megszórod cukros darált dióval, majd a következő lap és így tovább amíg az utolsó lap is rákerül. Ezt néhány helyen megszurkálod villával, majd előmelegített sütőben, megsütöd, kb. 30 perc alatt.


Töltelék: 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 15-20 dkg lekvár
Máz: 1 tábla tortabevonó csoki, 4-5 kanál kakaópor, 4-5 kanál cukor, pici víz, diónyi vaj. Összemelegíted, majd a kihűlt sütire kened.

 

 

Asztali nézet